Rana intervencija – vježbice u video primjerima

28

Kako smo i obećali, evo prvog seta kratkih videa za neke od vježbica koje smo vidjeli u prošlom članku o ranoj intervenciji. Pošto sam planirao već neko vrijeme raditi ove članke, sami videi su snimljeni još 29.11.2015. Vanir je svaki put drugačiji, sada kada gledam videiće vidim da je imao kratku fazu glupiranja sa očima. Da nam ne bude dosadno u životu (: Idemo redom uz par opaski kod svakog videa:

 

Bockalice – uvodna vježba koja je super za smirivanje, rad rukica i pincetni hvat. Uz bockalice se pita dijete da po bojama bocka:

 

Zmija ili vožnja autom – jedna od mnogih vježbi koje lako napravite sami. Napravi se put za dijete gdje ono vozi “auto”. Olovkom prati put što preciznije kako bi vježbalo grafomotoriku. Najbolje je krenuti sa većim putem da se dijete ne razočara ako prečesto krene “udarati” rubove:

Pisanje slova (uz crtovlje). Ovako izgleda naše pisanje slova danas. Bez crtovlja je pogubljen, može pisati ali nema feeling za veličinu slova što i ne vidim kao neku grešku budući da prvašići uče pisati sa crtovljem iz istog razloga:

 

Boje i predmeti – fina igrica za rad ruku + obradu boja i pitanja poput “da li je ovo plavi pas? Je ili nije…”. Dijete mora samo odabirati pripadajuću karticu za određen pojam:

 

Zaokruži/prekriži – važno znanje za predškolca koji se susreće sa ovom tematikom na predškolskom testu iako je to vrlo apstraktno za njih. Vaniru je trebalo gotovo dva tjedna da usvoji taj pojam! U videu prije nego zaokruži ili prekriži još jednom se okrene prema meni da mu ponovim točno što treba napraviti jer ne želi pogriješiti (:

 

Igra shoppinga – šarolika igra puna svakodnevnih pojmova. Na početku pitamo boju i kolica, onda govorimo “popis za trgovinu” i radimo na komunikaciji. Sve ove igrice imaju uvijek i funkciju povećanja pažnje te obraćanje pozornosti na komunikaciju.

Javite dojmove i sretno!