Studijsko fotografiranje proizvoda

Fotografiranje proizvoda je često stavka koju se previđa u poslovanju kao stepenica kojom dovodimo svoj posao na kvalitetniju razinu. Fotografija je samo dio cijele marketinške mašine koja se sastoji od: dobrog websitea, kvalitetnog proizvoda, kvalitetno fotografiranog proizvoda i priče o proizvodu.

Slijedeća fotografija koju ću vam pokazati nije loša ali ne daje potpunu informaciju o tome koliko je prozivod “fancy”:

 

 

Kada gledamo neki proizvod, volim vjerovati da gledamo rezultat nečijeg razmišljanja i strategije. Kada okrenemo priču s druge strane, nadam se da vi ulažete u razmišljanje prije same realizacije i da je ta realizacija proizvod vašeg razmišljanja, ciljeva i vjerovanja u poslovanju.

Kada govorimo o temi koja je u naslovu, zašto odabrati studijsko fotografiranje (i obradu fotografija)? Zato što želimo više od prezentacije svojih proizvoda! Zato što želimo da proizvod izgleda fenomenalno kao što i zaslužuje. Pogledajte sada i fotografiju iz studija:

 

 

Kada gledamo obje fotografije, jasno je da sav ovaj tekst opravdava sebe i da je vizualno bez greške. Vidimo oko čega se čovjek više potrudio, što je bolja prezentacija i kako to utječe na vas kao gledatelja. Vaš dojam o ovom pjenušcu je sada drugačiji ali takav je i proces!

Kako se dobiva takva jedna fotografija i koliko to može koštati? Odmah u startu ću reći puno i definitivno puno više od “klasičnog” klika na gornjoj fotografiji. Obje fotke imaju svoju primjenu, recimo gornja fotka je u potpunosti upotrebljiva za objave na društvenim mrežama, dok je donja fotografija izvrsna za promotivne materijale, tiskovine itd.

Cijeli workflow i za dobivanje studijske fotografije drugačiji, kao i workflow u obradi fotografije. Sve to utječe na (veću) cijenu fotografije dobivene studijskim fotografiranjem.

 

 

Studijsko fotografiranje zahtjeva puno veću pripremu, odvojen “eko sustav” za funkcioniranje, drugačije uvjete snimanja ali i puno, puno detaljniju obradu koja uzima puno vremena. Zahvaljujući suradnji sa kolegom Draganom Kremenićem i u njegovom studiju gdje smo radili ovu fotografiju za Frajonu, puno mi je jasniji cijeli proces dobivanja promotivne fotografije u studiju.

Fotografija ima limitacije kada govorimo o tome što možemo uhvatiti kroz objektiv, a ostale nedostatke koje ne možemo izbjeći moramo editirati u programima za obradu. Ništa nije nemoguće ali je napor za takav rezultat ogroman, zato i cijena ne može biti ista.

Za kraj ovog bloga ostavljam vas s još jednom misli: uz sve što smo rekli i pokazali ovdje danas, govorili smo o izvedbi, logici i procesu dobivanja fotografije ali nismo se dotakli najbitnije stavke – priče iza fotografije! Koliko god je odlično imati dobro razrađenu strategiju i izvrsne materijale poput ovih, oni su samo početak!

Glavni naglasak u poslovanju mora biti na priči ali o tome u jednom drugom blogu! Čitamo se uskoro!