Focus on Love – kako izgleda dan wedding fotografa?

Mnogi fotografi danas pišu o tome što je njihov posao i kakav je njihov pristup poslu. Mislim da je ta ideja odlična jer smatram da je edukacija ključ u razumijevanju ljudi. Kako bismo shvatili jedni druge, moramo se informirati i govoriti o stvarima koje se dešavaju kako bi razbili crne rupe neznanja.

Ovaj blog o vjenčanoj fotografiji će vam iz prvog lica dati do znanja kako izgleda moj dan kada fotografiram vjenčanja i na koji način radim. Iako ste moje fotografije već vidjeli, a možda ste i pročitali dojmove mojih klijenata – ovaj tekst će vam onda do kraja razjasniti sve one stavke u mojoj ponudi koje do sada možda niste razumjeli.

Sve počinje prvim kontaktom sa mladencima. Mailanje, telefoniranje, nakon čega uslijedi i upoznavanje. Na prvom sastanku se odlučujemo za vrstu angažmana, možete pogledati primjer booka i mogućih korica te pokažem mladencima ostale stvari iz ponude poput odlične drvene škrinjice, kako izgledaju DVDi te poklon USB.

IMG_6792

Nakon upoznavanja poput doktora uzimam vašu “anamnezu” gdje po ključnim stavkama sve zapisujem što je ključno za moj rad poput imena ljudi, datuma, tijeka dana, detalja koji su bitni za fotografiranje, raspored itd.

IMG_3825 IMG_0329 IMG_0469

Imperativ je na odličnom iskustvu i suradnji stoga se zaista brinem oko toga da su svi detalji jasni kako bi fotografiranje vašeg dana prošao što bez problema. Iako vjerujem da improvizacija jest dio fotografskog talenta, smatram da je priprema bitnija.

Sve lokacije ću obići prije samog vjenčanja, većinu fotografija ću isplanirat i prije same portretaže na dan vjenčanja kako bismo što efikasnije utrošili ionako kratko vrijeme za tu aktivnost kada dan jednom počne.

IMG_7373

Sve ostale tehničke pripreme od objektiva, fotoaparata, postavki, baterija, kartica i sl. neću pretjerano ići u detalje o tome u ovom blogu ali oprema mora biti u odličnom stanju kako bi sve prošlo OK.

Nakon detaljne pripreme i dogovora kada jednom dođe datum na vrata, sve je spremno. Kreće se ranije tako da sam barem pola sata prije dogovorenog termina tamo. Uz memoriran i zapisan raspored dana, krećemo u akciju. Zbog dobrih informacije i pripreme, mogu znati unaprijed kada će se ključni dijelovi dana desiti i to mi pomaže oko pozicioniranja prije nego do tih situacija dođe kako bih mogao biti što manje upadljiv, a opet prisutan da uhvatim taj odlučujući trenutak.

IMG_3140p IMG_7751 IMG_4684

Nedvojbeno ste svi imali iskustvo da komentirate kako ljudi “ispadnu” bolje na nenamještenim fotkama nego kada je fotograf nametljiv i izričito pita fotografiranje – to je upravo i moja teorija te stil rada.

IMG_3930 IMG_3906-2 IMG_2329 IMG_7521 IMG_2338

Pošto su mladenci bitni, a ne ja, moj zadatak je taj dan biti što efikasniji i uvijek dobro pozicioniran kako ne bih propustio one detalje i trenutke koji čine atmosferu tog dana.

FK3A1385 FK3A1407 FK3A1423 FK3A1571 FK3A1769 FK3A1786 FK3A1811 FK3A2013 FK3A2138 FK3A2147

Nakon gotovo 8h rada bez predaha, obično se kreće polako u restoran na večeru. Dok svi sjedaju za stol, imam vremena pripremiti laptop i printer za zahvalnice. Kada je vrijeme za prvi ples, hvataju se ključne fotografije sa mladencima i kasnije sa njihovim roditeljima. Između plesova i hrane zahvalnice se već printaju i dobrano prije torte, sve će biti gotove i spremljene u okvire ili omote.

IMG_1979 IMG_4178

Fotografiranje se zaključuje sa tortom i još pokojim plesom iza i… drugi dan, već oko 8h moj posao se nastavlja.

Downloadaju se fotografije u RAWu na kompjuter, backupaju na 2 lokacije i kreće veselje. Do sredine dana su prve highlight fotke na e-mailu. Nešto za utažiti znatiželju i da izmame osmijeh umornim i sretnim mladencima na lice (:

Unutar tri do četiri radna dana (srijeda ili četvrtak) iza vjenčanja SVE fotografije su obrađene, sortirane i dotjerane na personaliziranim DVDima, u personaliziranoj kutijici, dostavljene na uživanje i veselje mladenaca. Moja jasna radna etika nalaže da je najbitnije iskustvo mladenaca, a ja sam tu da utrošim svu energiju da kvaliteta, isporuka i njihovo iskustvo bude vrhunsko!

Po odabiru fotografija slažem pripremu za bookove koje onda šaljem na uvid mladencima i po završetku njihovog pregleda i potvrde, bookovi idu na izradu u tiskaru.

Kada moj posao završava? Kada je sve isporučeno i kada čujem dojmove mladenaca. Backup fotki je napravljen na dvije lokacije i vaše uspomene su uhvaćene, uokvirene i sigurno sačuvane. Hvala vam na povjerenju i čitanju! <3

IMG_5423