Frida Kahlo: izložba u Trstu

Trenutno možete pogledati interesantnu izložbu o Fridi Kahlo: “Il caos dentro” u Trstu. U ovom blogu donosim foto-utiske same izložbe kako bi mogli odlučiti je li ova izložba i za vas.

Zašto smo skočili do Italije? Prvenstveno zbog glavne akterice – Fride.

Izložba je puna eksponata iz njenog teškog života punog umjetnosti i patnje. Razni predmeti poput haljina, njenih korzeta, osobnih stvari, nakita, pisama koje je pisala muškarcima u svojem životu, njenih slika…

Priča počinje na panoima (tal/eng jezik) o tome kada je rođena, tko su bili roditelji, gdje je živjela. Kako Frida prolazi kroz život tako pratite eksponate koji žele što detaljnije opisati što joj se dešavalo, kako je stvarala umjetnost i po čemu je bila osebujna. Iako je ona poznata ličnost, nisam ovoliko stvari znao o njoj do sada – izložba u tom pogledu zaista nudi kompletan presjek njenog života i umjetnosti.

Kroz iskustva drugih ljudi sagledavamo život na drugačiji način, divimo se njihovom radu, nalazimo u njemu inspiraciju ili poniznost. Ono što je mene nakon cijele izložbe najviše pogodilo jest kolika je bila njena volja za životom iako je imala u njemu većim dijelom samo patnju, bol i poteškoće nakon nesreće. Imala je niz pobačaja, njen život sveo se na borbu s boli, no usprkos svemu umjetnost je uvijek bila uz nju. Kao mjesto izražavanja i kao mjesto gdje može dati oduška svojim nedaćama i svim frustracijama koje su bile prisutne u njenom svakodnevnom životu.

Uvijek sam se divio osobama koje su tolike postigle iako su svi izgledi bili protiv njih. Nije bitno odakle ste došli, koja je vaša prošlost ili priča koju mislite da je vaša. Nije bitno gdje počinjete, bitno je gdje ćete završiti kada je sve rečeno i napravljeno…