Kada fotografirati dronom?

Vlasnici kuća za odmor često zahtjevaju fotografiranje dronom ali pitanje se samo postavlja – kada je zapravo neophodno fotografirati dronom kuće?

Odgovor je – kada situacija na terenu to zahtjeva i kada se tim fotografijama ističe neka konkurentska prednost.

 

Da bi bolje razumjeli ovu temu moramo se zapitati želimo li fotografije dronom zato što je to moderno i zato što se tako ljudi pokušavaju diferencirati sa materijalima ili ih želimo jer zbilja služe svrsi i dokazuju nešto?

Fotografije dronom pružiti će drugu, rijetko viđenu perspektivu ali to nije najbitnije. Najbitnije je pričaju li neku priču o vašem smještaju koju možete teško dočarati konvencionalnim fotografijama.

Tu govorimo o prednostima lokacije većinom. Je li kuća blizu moru, jesu li kuće izolirane u prirodi, jesu li vaše kuće smještene blizu šume ili posjedujete li na sreću kuću na jedinstvenoj lokaciji? Evo nekoliko primjera gdje smo radili fotografije koje su dokazivale konkurentske prednosti ovih kuća iz zračne perspektive:

 

(prikazivanje jedinstvene pozicije kuće na litici iznad mora)

 

(prikazivanje kuća u odnosu na naselje, prikazivanje izdvojenosti i u konačnici: prikazivanje blizine šume kućama)

 

(prikazivanje očite prednosti blizine mora ove vile)

 

(prikazivanje blizine mora dvjema kućama za odmor)

 

(prikazivanje položaja kuće u odnosu na okolnu prirodu)

 

Za kraj napomena da zapravo većina kuća nema ovakve jasne i velike prednosti kojima se može pohvaliti i fotografiranje unatoč tome može koji put napraviti više štete nego koristi. Primjera radi, fotografiranje kuće za odmor koja je u četvrti sličnih kuća ne prenosi nužno dobru poruku po pitanju intime. Uvijek treba dobro razmisliti hoće li te fotografije iz zraka unaprijediti percepciju o vašim smještajima – ako je odgovor da, napravite ih. Ako odgovor nije toliko jasan, možda je bolje preskočiti fotografiranje.