Mrgar iznad Batomlja

Današnji dan je zapravo krenuo kao potraga za glagoljaškom stazom i fotkanjem glagoljaških spomenika. Kako su dva kod Batomlja, jedno na raskršću u Batomlju i jedno kod svetišta, odlučili smo sa klincima zaputiti tamo.

Kada smo stigli, osim samog glagoljaškog spomenika – ulovio sam i par detalja svetišta: zvona i kip.

 

U blizini je bio jedan gospodin (pastir) i upitao sam ga je li ovo staza za mrgar ispod Lipice, na što je odgovorio da jest. Rekao je da za svega 45 minuta sporijeg hoda možemo doći do njega na što smo mi familijarno odlučili da je to itekako moguće odmah odcipelariti.

Krenuli smo žutom stazom prema mrgaru (ta staza je također dio trase Camino Krk), a prolazeći lijepom šumom ufotkali smo još lijepih detalja:

 

Nakon izlaska iz šume ušli smo u uže grlo koje vodi do mrgara i lokve Lipice. Staza je dobro označena i sve je jednostavno pronaći. Ono što je s druge strane teško vidljivo jest sam mrgar! Kako su sve promotivne fotke mrgara uvijek fotkane iz zraka, a on ne izgleda tako kada dođete do njega – potrebno je popeti se na obližnje brdo/uzvišenje kako bi mogli uživati u predivnom radu naših starih.

 

Još par stotina metara i iznad mrgara je lokva Lipica. Ovu lokvu sam već fotkao prije ali nikada sa ovoliko vode. Uživali smo svi, pa čak i najmanji :D

Svatko ima svoj gušt, a nama ostaju lijepe uspomene sa lijepog pohoda. Topla preporuka svima! <3