5 načina kako poboljšati svoje fotografije

Svake dvije minute nastane više fotografija nego što je nastalo u cijelom 19. stoljeću. 300 milijuna fotografija je uploudano na Facebook svaki dan. Fotografija nikada nije bila dostupnija i nikada nismo više “klikali” nego danas. Svakome je pri ruci ili u džepu neki uređaj koji može uhvatiti fotku. To dakako nema veze sa kvalitetom ili ljepotom istih tih fotki.

Danas vam donosim pet jednostavnih savjeta kako možete poboljšati svoju fotografiju već kod idućeg fotkanja. Krenimo:

 

1. Fotografirajte sa onim što imate – može i mobitel! To je ujedno i najčešći fotoaparat na svijetu. Bitno je da kada se prilika za fotku dogodi da ju imate s čime uhvatiti. To je jedino bitno! Netko bi pitao – zašto fotkati? Jer imamo kratko pamćenje i zato što je lijepo prisjetiti se lijepih stvari. Ako nemaš uz sebe uređaj koji može napraviti fotku, nemaš uspomenu!

 

 

2. Razmislite o kadru!

Prije nego kliknete ono što vidite morate razumijeti par stvari: a) vi vidite svijet drugačije nego kako se vidi kroz fotoaparat b) ako imate mobitel u ruci ne morate uvijek fotografirati vertikalno! Polegnuta fotografija je poput filmskog platna – puno je ugodnija za gledanje. Približite se ako to traži vaša fotografija i ne zaboravite se kretati kako bi dobili ljepšu fotku. Razmislite kako možete izvući maksimum iz kadra pred vama. Što više misli uključite u fotku – to će ona biti bolja!

 

 

3. Izravnajte horizont!

Nema gore stvari za oči fotografa i oči laika kada fotografirate prekrasnu panoramu mora ili plaže i horizont je toliko nakošen da će “more iscuriti”. Većina fotoaparata ima pomoćne crte po kojima možete “poravnati” horizont. Opcija b je uvijek ispraviti samu fotku u obradi tj. nakon samog fotografiranja.

 

 

4. Obradite fotografiju!

Doba je digitalne fotografije. U dobu analogije, da bi dobili fotografiju vi ste ju morali procesirati tj. razviti da bi ju imali. U digitalnom dobu ona je već nakon fotografiranja dostupna ALI treba razviti mindset obrade svake fotke. To uzima vremena ali rezultat će nakon samog fotografiranja biti puno efikasniji i ljepši. Bonus je to što kroz obradu otkrivate prednosti i mane vašeg fotoaparata pa idući puta znate kako kliknuti kvalitetnije fotografiju kako bi mogli iskoristiti njezin puni potencijal!

 

 

5. Pratite svjetlo!

Ako bi pitali deset ljudi što je preduvjet za fotografiju vjerovatno bi samo jedan rekao svjetlo. A taj jedan bi vjerovatno bio fotograf. Bez svjetla nema fotografije. To znači da možete naći savršen kadar ili panoramu ali ako niste strpljivi ili ne pratite svjetlo (sunce, oblake, sjene) te ne pričekate dobar trenutak – fotografija neće ispasti toliko dobro. Primjer su izlasci i zalasci sunca gdje dramatično svjetlo i boje uvijek fasciniraju ljude. Sretno i uživajte u klikanju! <3

 

 

BONUS: Ako vas interesira više informacija o učenju fotografije i kako postati bolji, zapratite moj YT kanal i uživajte u videima: http://youtube.com/c/srdjanhulak ili instagram: https://www.instagram.com/srdjanhulak/