DJI Mini 3 Pro recenzija

Ova DJI Mini 3 Pro recenzija će biti osebujna po tome što ću se često referirati na Mini 2. Kao vlasnik oba drona želim reći iz prve ruke koje su razlike te koje su bolje i lošije strane oba drona. Vjerovatno i sami čitate recenziju jer tražite kvalitetan, kompaktan, sklopiv dron i želite doznati što je najbolje za vas…

U startu ću reći da je Mini 3 svakako upgrade u odnosu na Mini 2 (i po svojstvima i po cijeni). Zbog nadogradnji nije čudno da su dodali “Pro” dodatak nazivu zato što ima mnoge karakteristike koje će profesionalci znati iskoristiti za bolje rezultate.

 

Mini 2 i Mini 3 su oboje sjajni dronovi za novac koji pitaju. Njihova kompaktnost je nešto što me privukli Mini liniji, a pošto često radim sadržaj za društvene mreže za klijente Mini 2 mi je dugo i odlično služio.

Oba drona imaju masu sa baterijom od 249g što je ciljano zbog raznih restrikcija kojima on ne podliježe jer je ispod 250g. S druge strane i dalje treba imati sve potrebne dozvole ako se mislite s njim baviti profesionalno (dozvole i osiguranja).

Gledajući Mini 3 prvi put bio sam jako začuđen dizajnom. Izgleda kao neka luda buba te čak izgleda vrlo ne-aerodinamično u odnosu na Mini 2 ali sve je to rađeno s ciljem da može argumentirati svoje novitete i kvalitete.

Iako su sklopljeni gotovo identični (Mini 3 je malo veći) te imaju istu težinu, pri rasklapanju se zapravo vidi koliko je Mini 3 veći kao dron. Ima dulje ruke i zbog toga je puno stabilniji u letu od mlađeg brata. Novi senzor je veći od Mini 2 senzora te ima duplo veću rezoluciju od 48 MP. Ono što je također sjajno jest što u video modu sada imamo true D-Cinelike color profil. Snima 4K u 60 fps-a. Novi gimbal je također malo čudo inžinjeringa!

 

(Prije i poslije rasklapanja)

 

Bitno je za naglasiti da s ovim dronom ne postoji Fly More combo već se mora naručiti kao dodatnu opremu dvije ekstra baterije i torbica. Postoje i službeni ND filteri koje još čekam da mi dođu u trenutku pisanja recenzije. Torbice izgledaju identično ali nisu zapravo nisu. Iz prve ruke provjereno, torbica za Mini 3 je veća i nije moguće ugurati sve od Mini 3 u torbicu Mini 2 drona!

*Ono što također frustrira je što ne dobivate punjač kada kupite Mini 3. To sam uz Mini 2 dobio u paketu!

 

Novi kontroler s ekranom je ogroman bonus jer olakšava i ubrzava čitavi proces rasklapanja i dizanja drona u zrak. Nema više potrebe za sklapanjem kontrolera sa vašim mobitelom kako bi Mini bio u zraku. Postoji i ta opcija ali mislim da je ovo kvalitetnije rješenje ako možete toliko rastegnuti budžet.

 

U praksi su me se najviše dojmile ove stvari:

– trajanje baterije je izvrsno + dugme za paljenje drona je sada na bateriji s gornje strane (u odnosu na Mini 2 i dugme s donje strane drona) + izvrstan mehanizam za izvlačenje/ubacivanje baterija sa zadovoljavajućim KLIK zvukom kada klapne uhvate bateriju!

– stabilnost drona u letu je odlična (pogotovo kod fotografiranja, duljih ekspozicija, vjetra itd.)

– velika rezolucija i kvalitetnije fotografije u odnosu na Mini 2 (+ blenda 1.7 umjesto 2.8 kod prethodnika, bitno za low-light situacije)

– agilnost gimbala (up-tilt) + novi vertikalni način rada (!)

– izvrstan ekran na kontroleru

– još tiši i ugodniji zvuk elisa u odnosu na Mini 2

 

 

(Gimbal u maksimalno uspravnom položaju. Uz vertikalno okretanje gimbala kako bi imali nativno vertikalno snimanje to je razlog zašto drugačije izgleda i gimbal i prednji dio drona i kapica za gimbal)

 

Ima nekoliko stvari koje su jednostavno lošije rješene ili su nespretnije rješene kod Mini 3:

– kod uzlijetanja i slijetanja drona Mini 3 se ponaša nestabilnije nego Mini 2 jer ima drugačije rješene nožice što znači da se zaljulja kod obje radnje (oprez jer na malim, visokim površinama ako se zaljulja dron on će se jednostavno izvrnuti i moguće je tako oštetiti dron!). Ovo se može izbjeći lansiranjem iz ruke koje je i dalje ugodno kao i kod Mini 2!

– kapicu od gimbala je sada još teže staviti na mjesto nego na Mini 2 dronu (na dvojci mi je trebalo neko vrijeme da se ušaltam ali kada sam skužio princip ide jako brzo, što ne mogu reći još za moj Mini 3!)

– navoj palica kontrolera je puno lošije rješen na novom kontroleru nego na starom! Na starom kontroleru su palice imale muški navoj, a na kontroleru je bio ženski navoj, sada je obrnuto + sada je navoj kraći i manji. U praksi to znači da se lako odvidaju palice jer je navoj kratak, a kako je navoj minijaturan onda je jako pipljivo stavljati sve na mjesto – ovo jako frustrira u radu i ne kužim zašto su taj princip mijenjali. Kako ne bi bilo sve crno, materijal samih palica se čini bolji nego na Mini 2 varijanti

 

(Problem navoja na novom kontroleru)

(Mjesto za pohranu palica koje su kvalitetnije izrade nego kod Mini 2)

 

Pri korištenju svakako se osjeti kako je Mini 2 više responzivan dron tj. mnoge komande i pokreti na Mini 3 djeluju nešto sporiji nego kod Mini 2 (to ipak jest malo bolje za video u većini situacija). S druge strane Mini 3 je otklonio jedan ogroman nedostatak Mini 2 drona a to je top-down-gimbal view i skakanje gimbala. Naime, Mini 2 je imao grešku da je često pri čistom top-down pogledu pri kretanju ili većim brzinama (ili pri većem vjetru) skakao nazad i morao si ga opet ručno spuštati. Taj cijeli proces je bio vrlo nepouzdan i ćudljiv te iako sam kroz iskustvo s dronom znao kada će to raditi nisam to nikada mogao spriječiti i to je bilo jako frustrirajuće. Mini 3 u potpunosti otklanja rečenu situaciju i nije mi se dogodila niti jednom.

 

Video snimke su čiste, a fotke imaju više detalja i puno veću rezoluciju što mi je bilo bitno zbog komercijalnih fotografiranja za klijente koji će koristiti fotke u većim rezolucijama ili dimenzijama pri printu. Općenito dulje trajanje baterija i ispoliraniji rad s ovim dronom je uz novi gimbal milina. Niti jedan proizvod nije savršen no ako nakon svega mislite poput mene da je Mini 3 ipak vrijedan upgrade nakon Mini 2 – nećete se razočarati!

 

Za kraj uživajte u novim fotkama i radovima sa mojim Mini 3 dronom, enjoy!

(Native-vertikalni-shooting mod s novim gimbalom)

 

Video sa dronskim scenama iz Mini 3: