Focus on Love – koliko znate o sigurnosti vaših fotografija?

Iako često kupujemo razne usluge rijetko imamo priliku doznati same detalje iza kulisa, pripreme potrebne da se usluga izvrši ili doznati više o samom izvršitelju usluge. Moja mini-serija wedding blogova ima za zadatak pričati o stvarima koje su nepoznanica ili tabu u fotografskom svijetu.

Jedan veliki tabu i stvar o kojoj fotografi rijetko pričaju je sigurnost podataka. Pod sigurnost mislim na dvije bitne stavke:

1) Sigurnost podataka prilikom fotografiranja

2) Backup (sigurnosne kopije) podataka

Najbitniji podatak za fotografa je sama fotografija. Baratanje s njom je od najveće važnosti. Fotografi često ne pričaju o sigurnosti podataka u radu iz dva razloga: ili misle da ljude to ne zanima ili se boje priznati da nemaju osiguranu dovoljnu kvalitetu u domeni sigurnosti. Zbog pristupačnosti tehnologije mnogi se danas odlučuju za fotografiranje iako nisu profesionalci što predstavlja rizik za kupce. Rijetki imaju tvrtke, još rjeđi imaju profesionalan pristup, a samo pojedini imaju osjećaj dužnosti prema stranci da imaju izvrsnu uslugu.

Kao kupca usluge fotografiranja vjenčanja vas zanima zašto je sigurnost podataka bitna?

Kod fotografiranja vjenčanja bitno je da je tehnologija izvrsna, da se pravilno koristi i da imate spreman backup (ekstra fotoaparat). Iako pazimo svoju opremu, mogućnost od tehničkog defekta je uvijek prisutna. Memorijske kartice koje spremaju fotografije u bilo kojem trenutku mogu prestati raditi. Niti jedan proizvođač ne može garantirati točan životni vijek kartica jer to ovisi o previše faktora. Ono što fotograf može napraviti je minimalizirati mogućnost gubitka.

Memorijske kartice i pop-up koji prilikom greške javlja da su kartica i podaci zapravo nepostojeći!

CF-and-SD-Cards readerrorsdcard

Za početak treba koristiti fotoaparat sa dva utora za kartice. Time se omogućuje paralelni zapis na dvije kartice tj. svaka fotografija se zapisuje istovremeno na obje kartice. Šansa da jedna kartica u toku dana prestane raditi je realna. Nije ogromna ali je uvijek moguća. Sa dvije kartice mogućnost da će se podaci (fotografije) biti izgubljeni se spušta do najmanjeg mogućeg minimuma. Sličan sistem koriste i banke za svoje bitne podatke tako što imaju paralelne diskove sa istim podacima, u slučaju da jedan disk zakaže, drugi disk preuzima njegovu ulogu.

Primjer dual-card slota (5dmk3):

EOS-5D-mIII-DUAL-CARD-SLOT

Mnogi fotografi na našem tržištu nemaju fotoaparat koji zapisuje na dvije kartice i zapravo ne mogu garantirati kvalitetu koju oglašavaju. Neki fotografi nemaju niti zamjensko tijelo, a to je druga vrlo bitna stavka. Nakon cijelog vjenčanja te isporuke fotografija moja osobna politika je da mladenci mogu uvijek računati na kvalitetan backup kod mene. To znači da svako vjenčanje imam pohranjeno na minimalno dvije fizički odvojene lokacije. U slučaju da izgube DVDe ili se izgrebu do nečitljivosti, mladenci mi se uvijek mogu obratiti sa upitom da im dostavimo svježu kopiju fotografija. Fotografije se pohranjuju u fullsizeu (maksimalna rezolucija) pa je uvijek moguće raditi i velike printeve za na zid.

Fotografije prenose emocije i bitno je čuvati ih!

IntimnaVjencanja Wedding VjenčanaFotografija TrenuciZaPamcenje OriginalneFotke FotografiranjeVjenčanja WeddingPhotography Intimni trenuci

Nadam se da vam je ovaj članak skrenuo pažnju na ova dva bitna pitanja u vezi wedding fotografije i nadam se kako ćete biti upućeniji kada uđete u selekciju i traženje fotografa za vaše vjenčanje. Sretno! <3