Helios 44-2 recenzija

Helios 44-2 je bez sumnje jedan od najpoznatijih objektiva na svijetu. Poznat je po svojoj povijesti, specifičnom bokeh efektu (swirly bokeh), zanimljivom dizajnu objektiva te po općenitom izričaju koji dobivate s ovim objektivom.

Helios ima M42 navoj i ako ga želite koristiti na današnjim fotoaparatima morate nabaviti pripadajući adapter (u mom slučaju M42 > EF adapter). U nazivu stoji 44 no ovo je objektiv 58mm žarišne duljine, otvora blende f/2. Minimalna udaljenost za fokusiranje je 0.5m i objektiv je u potpunosti manualni (objektiv stopira rotaciju prstena na rubnim duljinama). Moja verzija je Belomo MMZ na ćirilici.

Ovaj objektiv se proizvodio u raznim verzijama od 1958. godine do kraja 1990-tih godina. Zbog raznih dostupnih kopija treba se raspitati prije kupnje kako se ne bi kupila najgora Valdai verzija objektiva. Može ih se naći na eBayu za 40tak dolara.

Fokusiranje objektivom je istovremeno i specifičnost i nagrada. Na današnjim fotoaparatima nema nikakve potvrde fokusa i cijeli proces nije lagan jer se naprežu oči ali je svakako predivno kada uhvatite ono što ste naumili, a ovaj objektiv ispriča priču vašeg kadra na svoj način. Zbog žarišne duljine i velikog otvora blende dakako da će jedan od najčešćih zadataka ovog objektiva biti fotografiranje portreta. Sve ove sam fotke radio na 5dmk3 tako da je dio filmskog izričaja odradio i full-frame. Vinjeta je itekako vidljiva no što više fotkam s Heliosom to se više upoznajem s njegovim zanimljivim i bogatim karakterom.

Općeniti IQ je filmski i podsjeća na analogne fotke. Flare je vrlo specifičan i uočljiv ali se ponaša drugačije ovisno o jačini i kutu svjetla koje ulazi u njega. Kvaliteta završne obrade ovisi od primjerka do primjerka. Objektiv je metalan, a zadnji dio zna plesati kod fokusiranja tj. ima “lufta”. Neke verzije znaju imati dosta nauljene listiće blende no to nije slučaj kod mojeg primjerka objektiva.

Evo primjera lens flarea (odbljeska) u kojem sam govorio ranije:

(direktan pogled u sunce)

(pogled u sunce i onda mali pomak u desno, blenda oko 5.6-8)

(primjer fotke gdje mi ovakav flare odgovara pa sam ga usmjerio u lijevu četvrtinu, a sunce malo pokrio granom)

(primjer kako izgleda odbljesak u neobrađenoj fotki + c/b obrada koja gotovo u potpunosti miče krugove koliko su nježni)

 

Na potpuno otvorenoj f/2 blendi objektiv je zadovoljavajuće oštar (kada pogodite fokus). Zanimljivo je da nema ljubičastog color fringinga pri visoko kontrasnim situacijama! Blenda ide od f/2 do f/16. Prednji prsten za promjenu blende piše obrnuto logično (prva markacija je f/16 no onda objektiv ima potpuno otvorenu f/2 blendu, a zadnja, najdesnija markacija piše f/2 no to je f/16 kako pokazuju listići blende).

No tehnikalije na stranu, kako izgledaju fotke i proces upoznavanja s ovim čudesom? Evo galerije i objašnjenja iza svake fotke:

(jedna od prvih fotki s objektivom, modelić kojeg ćete još vidjeti u blogu – f/2)

(klasično ljut model koji nije htio surađivati, fotka uspjela iz trećeg pokušaja zbog plitkog fokusa – f/2)

(minimalno obrađivana fotka, lijepi color rendering i ugodan OOF blur, ako se želi može se na širom otvorene blende dodati kontrasta u obradi)

 

(f/2)

(sličan kadar – blenda oko f/5.6 – f/8)

 

(ovdje se lijepo vidi “swirly bokeh” iza subjekta koji je fotkan s velikom blendom)

(kod otvorene blende često rubovi fotke budu mutniji nego centar iako sam ovdje i malo fulao fokus pri brzini)

(jednostavan kadar no divno mi je kako objektiv renderira scenu pred njim)

(guštanje u zalasku i prvom danu korištenja objektiva)

(f/4)

(korištenje Heliosa je zaista užitak i vraća “onu” vrstu zaljubljenosti prema fotografiji, a zbog cjelokupnog izričaja objektiva manji propusti u fokusu imaju svoj šarm te uz crno bijelu obradu ovakva fotka izgleda oku ugodno)

Danas je treći dan kako koristim objektiv. Uzeli smo ga na igralište i kasnije na kraće planinarenje. Ovdje se na portretima vidi cijeli raspon izričaja objektiva i način na koji renderira scenu – ja oduševljen!

(f/2 – model je bio strpljiv i fotka je uspjela iz drugog klika. Mutna fotka/krivi fokus u pravilu je znak ljudske greške pri korištenju, treba prihvatiti odgovornost hihi!)

(Fokus je gotovo savršen no ne u milimetar, tu se također vidi i slab kontrast iz samog fotoaparata u ovim svjetlosnim uvjetima. Može se korigirati no i ne mora, ako vam se sviđa ovakav look)

(početak šetnje na Velom Vrhu je bio zapravo pravi lov na svjetlo jer je bio kraj dana i zalazak u pitanju)

(f/2 – fotka ima predivnu dubinu i prilično točan fokus, ja vrlo happy s uhvaćenim trenutkom)

(u daljini vidimo obronak koji je još uvijek na suncu i to je naše iduće odredište)

(kada smo došli tamo, okrenuo sam se u mekano sunce i divan mi je ovaj nježan flare kako je uhvatio boju i razlio se na lijevoj strani fotke. Slično se zna dogoditi i sa manjim, diskretnim svjetlima kada se fotka po noći)

(negdje oko f/4 – htio sam ne zamutiti u potpunosti prednje kamenje iako je stražnja formacija u fokusu zbog skladnosti i oblika)

(f/2.8 – sunce je palo, a moji modelići kreću nizbrdo prema autu…)

 

Tko prati moj Instagram sigurno će u naredno vrijeme često vidjeti fotke s Heliosom. Razlog je jednostavan – užitak mi je koristiti ovaj objektiv i obožavam svakim klikom otkrivati njegov karakter i sve bolje shvaćati kako funkcionira kako bih mogao ubuduće u potpunosti koristiti njegove jake strane za stvaranje lijepih fotografija.

Pošto volim 50tke nije niti čudo da me ovaj objektiv toliko veseli jer je to žarišna duljina koju volim, a manualna komponenta mi nakon niza godina korištenja auto-fokusa dolazi kao godišnji odmor za glavu i ruke. Moram priznati da me korištenje Heliosa opušta, veseli i istovremeno jako intrigira. Sviđa mi se kako vidi svijet i oduševljen sam s rezultatima pred sobom.

Mislim da je ovo početak jednog lijepog i dugog druženja s ovim pravim malim draguljem od objektiva…