Vrste fotografije

Postoje razni žanrovi i vrste fotografije, a svaka od njih pruža vlastiti izazov. Bilo da govorimo o komercijalnoj fotografiji kao takvoj ili preciznije o vjenčanoj fotografiji, fotografiranju nekretnina, photosessionima s ljudima – svaki tip fotografije je drugačiji.

Baš u tim izazovima i spajanju raznih znanja i iskustva dolazi do napredovanja u stilu i kvaliteti. Kroz godine to se u mojem slučaju pokazalo kao pun pogodak. Nerijetko me neki vlastiti projekt gurao naprijed samo da bi kasnije sličnu ili istu temu fotografirao komercijalno s velikim uspjehom. Upravo zato sam htio u novom blogu podijeliti s vama nekoliko dragih fotki iz proteklih mjeseci koje su mi dokazale da je taj način rada najbolji za mene. Ta raznovrsnost me održava brzim i uvijek me tjera raditi dalje i usavršavati vlastiti zanat. Bez obzira na temu vjerujem da ako znamo što želimo postići uvijek postoji način kako to postići izvrsno!

 

  1. Folklor – tradicija je važan dio našeg otoka i velika je čast fotografirati u službi folklora. Svaka naša općina ima neku vrstu povezanosti sa sopelama i tancem. Zanimljivo je dokumentirati te specifičnosti i kroz godine rada na tom polju razvio sam poseban način za fotografiranje takvih događanja…

 

2. Portreti, vjenčanja, krštenja – rad s ljudima uvijek je izazovan ali i nosi najveće nagrade. Znati iskomunicirati želje i očekivanja ljudi te imati dovoljno iskustva i vjere u vlastiti rad vrlo je bitno. Ovo je također i najzahtjevniji rad upravo zbog mentalnog aspekta i komunikacije s glavnim akterima ali najbolje fotografije su spontane i uživam hvatati te trenutke znajući gdje će se (i što točno) dogoditi. To je glavni ‘tajni’ sastojak kod dobrih portreta – znati što očekivati i kako to najbolje moguće uhvatiti!

 

3. Komercijalna fotografija (fotografiranje apartmana, kuća za odmor, dronske fotografije, fotografiranje hrane…)

Ovo je tip fotografija gdje sve mora biti na profesionalnoj razini: od kvalitete samih fotografija, kadra, obrade te isporuke.

 

4. Privatni projekti – ovo je vježba i uživanje u mediju koju većinom ne vide klijenti. To je način na koji brusim svoj stil i konstantno radim na vlastitom umijeću fotografiranja. Ova vrsta fotkanja me jako veseli jer je to ono što volim raditi i to su projekti koji mi jako puno znače…

 

Hvala vam na čitanju!