Izlet u Trst

Jučer je bilo kišno vrijeme na otoku Krku pa smo se zaputili do Rijeke u nabavku par sitnica. Po izlasku iz trgovine Tatjana i ja smo se pogledali i pomislili isto – “ajmo na izlet u Trst”! Nama je Trst blizu jer s otoka treba oko dva sata lagane vožnje do odredišta. Uz micanje granica cijeli put je vrlo ugodan i nesmetan. Ono u čemu smo posebno uživali je promjena vremena kako smo vozili sve dalje. Došli smo iz kiše i tmurnog vremena, u Sloveniji je bilo već suho no jako oblačno, a u Trstu je bilo sunčano uz manje oblaka. Izlet u Trst može biti predivan i kao neplanski. Vikendom je lijepa energija u gradu i uvijek se nešto dešava. Jednom smo bili vidjeti ciljano izložbu Fride Kahlo, no ovaj put smo opet pustili da intuicija odradi svoje.

Naći parking zna biti izazovno. Uvijek gledamo parkirati u blizini centra kako bi odmah mogli krenuti istraživati pješice. Ne smeta nam ako to znači par krugova oko centra s autom dok ne nađemo mjesto. Ovaj put smo se parkirali odmah na moru, na terminalu 4, pa smo krenuli u šetnju uz rivu. Kako je bio vikend bilo je puno turista, bilo je nekoliko događanja u gradu i čovjek je u šetnji mogao čuti razne jezike. Na pučini je padala kiša no u gradu je bilo većinom sunčano vrijeme uz nešto vjetra.

Prvo smo se prošetali uz rivu do jednog mula gdje ljudi uživaju i pričaju u grupicama ili chillaju sami. Odmah preko ceste na trgu bio je kongres vezan uz ekologiju, a na nekoliko mjesta i smotra oldtimera.

Kako smo hodali kroz grad komentirali smo da nismo nikada bili gore na gradini i dvorcu pa smo jednostavno pratili stube uzbrdo dok nismo došli na gornji dio grada. Putem smo pogledali unutrašnjost crkve (mimoišli mladence jer je sve bilo puno konfeta i riže), a zatim nastavili put uzbrdo. Arhitektura, detalji, vizure, sve se brzo mijenjalo pa sam nastavio fotkati svojim vjernim Fuji X100F fotoaparatom.

Na vrhu smo došli do parka, a ispred nas bio je dvorac San Giusto koji ima velike izložbene prostore na više punktova. Bio je fora trenutak kada smo došli u dvorac i pitali prvu službenicu koju smo vidjeli koliko košta obiteljska karta, a ona nam je podijelila karte i rekla da imaju manifestaciju ova dva dana (subota i nedjelja) te da je za sve posjetioce besplatan ulaz. U samom dvorcu smo se nagledali uvijek interesantne srednjovjekovne tematike, povijest dvorca, Trsta, vojna oprema, mačevi, oklopi, stari zanati… Bilo je zanimljivo vidjeti maketu nekadašnjeg Trsta i uočiti kako je izgledao u prošlosti i kako izgleda DANAS. Na vrhu dvorca pucaju predivni pogledi prema Trstu na više strana pa je bio užitak prošetati i tim dijelom dvorca.

Obučeni u srednjovjekovne uniforme i odjeću uz pripadajuća oružja, Talijani su napravili predivnu atmosferu na ovom događanju. Na odlasku smo vidjeli i da je bilo pripremljeno uprizorenje povijesti kroz temu gladijatora no naracija na početku događanja je bila jako duga pa smo odlučili nastaviti šetnju dalje.

Bilo je već dobrano prošlo šest navečer, a vidjeli smo prije stepenište iznad jedne prometnice pa smo pronašli to mjesto i onda se polako spustili prema gradu:

Bilo nam je predivno i nadamo se da ćete i vi uskoro istražiti Trst.

Uvijek drugačije lice ovog grada koje nas iznova razveseli i oduševi. Uživajte!