Košarkaška oprema

Nije tajna da volim košarku. Nakon srednje škole bio je dulji period kada je košarka nažalost morala na led ali već nekoliko godina to nije slučaj. Aktivno i kontinuirano igram košarku zadnjih godina pa sam kroz taj proces progrizao niz opreme.

Košarkaška oprema često je tema rasprave – svakako je najbitnija lopta, a onda dakako i tenisice. Kao veliki Curry fan probao sam tenisice njegovog branda koji ima kroz Under Armour pa evo nekih dojmova.

Sve njegove tenisice imaju dosta mekan potplat (mekša guma + u zadnjima vrsta pjene i gume). Za parket je to super jer su lagane i brze, prilično dobro grizu ali ne i savršeno. Većina ih je ispod gležnja što je i meni bio novitet, nekada sam koristio stare, kožne Reebokice koje sam naslijedio i one su imale pokriven gležanj ali brzo sam se naviknuo. Veliki downside je ako imate puno skokova ispod koša, patiti će palčevi i prsti jer nema nikakve prave zaštite – sve je lagan, pleten ili gumast materijal s gornje strane. U mom slučaju to rezultira godišnje barem jednim ako ne oba odbijena palca na nogama…

Dizajn tenisica je lijep i moderan ali vjerojatno sam tu malo subjektivan.

2019. sam uzeo SC 3Zero III jer su bile dobra cijena (onda 612kn) i oduševile su me. Brze, dobre za te novce i iako nisu imale neki ludi dizajn bile su jako udobne za igranje i kasnije su se još razgazile i udobnost bi još porasla! Moj tempo igre već uhodan do onda je bio da uzmem tenisice za jesen/zimu/proljeće sezonu u dvorani i onda da iste te tenisice uzmem za ljeto na hakle, a onda za jesen uzmem novi par. Iz priloženih slika ćete skužiti da je moment slikanja bio kada sam uzeo novi par istih tih 3Zero III (sive) jer su imale na akciji još bolju cijenu (onda 420kn!).

Na fotkama obratite pažnju na formu, koliko se ugaze kroz vrijeme te kako se očituje trošenje potplata koji su gumirani. A mekana varijanta gume ne može izdržati niti jedno intenzivno ljeto hakle:

 

(Prije ovog dueta sam imao UA Stephen Curry 3 ”Dub Nation Home” žuto plave i bile su predivne, gležnjače, ali je opet potplat bio najslabiji dio karike – nažalost nemam fotke prije nego sam ih škartirao jer sam bio tužan što ih moram bacit!)

Sive koristim i ove godine za haklu, ljut jer su mi se novije tenisice od ove sezone u dvorani – raspale!

Još skuplje Curry Flow 9 “We believe” su bile 960kn i moram reći da nisu ni najmanje opravdale te novce. Te tenisice su bile najudobnije njegove tenisice koje sam nosio, bile su i najbolje u dvorani ali već pred kraj sezone su počele kliziti, a vani nisu izdržale ni tjedan dana jače hakle. Evo i primjera nedavnih fotki prije nego sam ih morao škartirati:

Za usporedbu ih stavljam sa starijim i jeftinijim 3ZERO sivima koje sada trenutno nosim na haklu dok nove tenisice čekaju dvoranu na jesen:

Ovaj dio potplata koji je jednostavno nestao i raspao se pa klizi kao da igram na ledu. Dva puta sam skoro napravio špagu na terenu zbog njih i to je bilo to. Sive i dalje koristim i biti će do kraja ljeta super za prvu pomoć (ako dobro brojim obje 3Zero su mi dale po dvije pune godine korištenja, za ne reć – uništavanja). Kroz malu evoluciju i četiri prođena para Curry tenisica moram priznati da sam sve u svemu dosta razočaran s tim kako su se pokazale i kako im je durabilnost loša. Vjerujem da spadam u zatjevnije korisnike jer igram i indoor i kasnije outdoor ali mislim da je sramotno da se više ne koristi jača guma za potplat kao što su nekada imale Reebokice koje su preživjele moju sestru i mene i kasnije smo ih dali još drugoj djeci i bile su žive!

U tom pogledu polažem nadu da će Air Jordanice (Air Jordan 1 Mid ”Alternate Bred”) biti korak u dobrom smjeru i iako nisam nikada još Nike koristio, zanima me kakvo će biti iskustvo. Čuvam ih za dvoranu prvo pa ćemo možda još koji blog za godinu dana. Evo kako ljepotice izgledaju (pri prvom nošenju čvrste ali udobne, čvrst potplat!):

No dosta o tenisicama, evo i par redaka i fotki o loptama!

Kod lopti mi je nekoliko stvari vrlo neshvatljivo. Iako sam do sada zajedno s klincima potrošio niz lopti (što do mint izlizanog stanja, što probušene na igralištu, jedna izgubljena, jedna se raspala itd…) ne vidim korelaciju cijena-kvaliteta. Većinom sam se odlučio za Tarmak iz Decathlona jer nisu abnormalno skupe.

(fotka od prije par godina)

Wilsonka je bila poklon za najmlađeg sina i zanimljivo se dobro drži iako je gotovo isključivo korištena vani, Spalding TF-250 se izlizala do neprepoznatljivosti i na kraju bila žrtvom trna. Tarmak gore u sredini se još koristi iako je izlizana, BT 100 je kompletno bila oljuštena i raspala se, BT 500 koja je trebala biti skuplja i bolja je također nestala kao i BT 100, uništena od vanjskog terena. Trenutno imam tamno smeđu Tarmak loptu (fotke ispod teksta) koja već drugu godinu preživljava ubijačinu na haklama i moje vanjske treninge i često s njom vole i drugi igrati, a nije bila preskupa – nekih 250tak kuna.

Začuđujuće je smeđoj Tarmak lopti i dalje grip dobar (iako se vide izlizani rubovi) ali ostaje grippy!

Za kraj kod lopti jedna opaska. Zanimljivo je kako se usprkos veličini, valjda zbog materijala, razne lopte razlikuju po težini. Moja smeđa lopta je nešto lakša od većine lopti dok je recimo Spaldingova bila objektivno mrvicu teža.

U svakom slučaju, bio mi je zaista gušt napisati par redaka o onome što sam iskusio i nadam se da će napisano nekome pomoći pri odabiru vlastite opreme za treniranje i uživanje u ovom, najljepšem sportu, košarci! <3 Jedva čekam vidjeti što budućnost nosi!