Najstariji hrast na otoku Krku

Najstariji hrast na otoku Krku nalazi se ispod sela Poljica. Poznati div je vrijedan divljenja i privlači svake godine mnoge ljubitelje prirode k sebi. Stajati ispod tog dobrostojećeg starca od preko 400 godina zaista je predivan osjećaj. Nalazi se u divnoj šumi na lokaciji poznatoj kao Donji drmun (odmah iznad uvale Čavlena).

Iako se do njega može doći sa raznih strana, napravili smo krug od Fumka kroz Gornji drmun do Donjeg drmuna. Priroda je puna boje i divnih detalja pa motiva za fotografije nije falilo!

 

Dolazimo do ceste koja desno vodi za Čavlenu, lijevo za Poljicu i ravno prema Donjem drmunu. Tu smo išli ravno, do kraja ceste i desno uz jedan jedini markirani put kroz šumu kojim se može doći i do sv. Krševana. Nakon 15 minuta hoda došli smo – vidjeli smo diva!

Predivan hrast medunac, najstariji (i najimpresivniji primjerak) oduševio nas je. U fotografijama sam obratio pažnju da uz mjerilo ljudi vidite koliko je velik, te sve detalje i prekrasnoće tog veličanstvenog stabla. Uživajte u fotografijama i svakako jednom uzmite vremena za pronaći ovog ljepotana. Najstariji hrast na otoku Krku je vrijedan svake sekunde!

 

 

ps. Prije njega je na putu jedan mlađi hrast, koji ima tendenciju da svojom veličinom možda i prevaziđe “starješinu”! Dva predivna primjerka na tako malom prostoru – divota!

Na odlasku dalje i zatvaranju kruga prema Čavleni i nazad uslikao sam ga i sa “druge strane”.

pps. Googlajući naletio sam na jedan divan članak o njemu koji je napisala osnovna škola Malinska-Dubašnica i vrijedna Ana Marija Šviderski-Jurinjak >> LINK