Recenzija: Fujifilm X100F

Kao profesionalni fotograf “grabim” u sedmu godinu djelovanja uz sve više posla. To je nažalost smanjilo broj mojih family fotki i to mi se nikako nije sviđalo. Tražio sam razloge za tu pojavu i dolazio sam do istih zaključaka: umor, preteška i prevelika oprema za samo pokoju obiteljsku fotku. Ali zbog fotografiranja obitelji sam i počeo cijelu foto-avanturu!

Čitao sam dugo po netu i tražio alternative, a zbog Leice mi se rangefinder tip fotoaparata jako sviđa i malo po malo počeo sam proučavati Fuji sistem. Čitajući opcije i što sve rade, Fujifilm X100F se pokazao kao savršen odabir!

 

(Fujifilm X100F u rukama!)

 

Ali čekaj malo! Kako se profesionalac može baciti na vidno manji i manje sposoban fotić sa profi sustava? Pa manji fotić jest ali nije ništa manje sposoban – dapače!

Sa odličnim Fujinon objektivom (23mm, f/2 koji je uz crop faktor zapravo 35mm ekvivalent na FF fov) ovaj simpatičan fotić zapravo pruža nastavak izučavanja profesije. Pošto većinu godina slikam intenzivno sa 50mm, odlučio sam se isprobati ovu fokalnu duljinu koju mnogi ljudi obožavaju i koriste: njeno veličanstvo 35mm!

 

Što sve dakle sačinjava Fuji X100F i zašto je poseban?

 

(Fuji X100F brown)

 • 24 MP senzor (crop)
 • Fujinon 23mm f/2 objektiv (35mm ekvivalent)
 • 469 g težina (sa baterijom i karticom)
 • Rangefinder (OVF i EVF tj. optical viewfinder i electronical viewfinder)
 • RAW zapis
 • integrirani ND filter (3 stops)
 • Flash Sync preko 1/250 (leaf shutter)
 • Fujifilm filteri za JPG sustav (poznati ACROS npr.)

 

X100F prezentira četvrtu generaciju X100 sustava. Brz, lagan i versatilan. Izvana predivan, iznutra sposoban. Vanjština ga predstavlja kao starinski rangefinder, a unutrašnjost je moderna. Toliko moderna da sam bio preoduševljen kada sam vidio da ću bez problema moći s njim fotkati po noći i unutra bez ikakvih problema. Do 3200 ISO izgleda fantastično, iako je vrlo upotrebljiv i na 6400 ISO. Samim time po ISO kvaliteti drži se rame uz rame s mojim fullframe Canonima! Priličan podvig za crop senzor, moram priznati!

 

(f/2, 1/13 sec, 3200 ISO)

 

(f/2, 1/30 sec, 6400 ISO)

 

(f/2, 1/40 sec, 800 ISO)

 

Većina čitatelja je u životu sigurno fotografirala DSLRom ove ili one marke. Rangefinder sustav ima nešto drugačije fokusiranje i logiku iako i tu imamo opciju auto-focusa. Moramo biti svjesni parallax greške kod kadriranja. Ako želimo koristiti OVF (optičko tražilo) onda znamo da gledamo kadar iz malo pomaknute perspektive u odnosu na sam objektiv i senzor koji zapravo rade fotografiju.

To znači da ono što vidimo kroz tražilo neće biti 100% ono što fotoaparat lovi. Isto vrijedi i za detaljan fokus.

Iako je to mali izazov sam po sebi, meni je korištenje optičkog tražila odmor za oči. Koliko čitam na netu skoro svi vlasnici ovog Fuji fotoaparata koriste EVF (elektroničko tražilo) i iskreno, nije mi jasno zašto. Jedina prednost je gotovo 100% vidljiv kadar (kroz objektiv). Ali EVF je gledanje u mali LED display koji iscrtava stvarnost (osim što je umjetna boja i prisutna je mutnoća kod micanja fotića) i pati od iste boljke kao i DSLR u tom momentu: trenutak koji fotkate zapravo NE VIDITE! Jer kada fotkate, nakratko se zamrači tražilo dok senzor dobiva svjetlo i ne vidite fotografiju koju ste uslikali.

 

 

S druge strane koristeći OVF uživam u kristalno jasnom i stvarnom pogledu u svijet + imam sexy LED frameline te sav info unutra, a samu fotografiju kada fotkam – VIDIM! Volim osjećaj prirodnosti u tom procesu, osjećaj prisutnosti i uživanje u mašti koju moram upotrijebiti kod kadriranja. To me neizmjerno veseli i opušta u odnosu na prilično hladni i robotski proces fotografiranja DSLRom. Bonus je što vidite i šire od kadra tako da možete bolje planirati klik!

 

Samo korištenje X100F je vrlo ugodno i vrlo taktilno iskustvo. Cijeli fotoaparat je jako fino složen. Čvrst i robustan usprkos maloj masi i malim dimenzijama. Odaje solidnost u svim aspektima korištenja. Svi dugmići, dialovi, i prekidači su napravljeni bez greške.

 

(X100F dolazi bez sjenila. Kako je riječ o fiksnom objektivu, nisam ništa htio riskirati. Zbog smanjenja prašine, oštećenja i ostalih nelagoda ovo je moje rješenje: 1) kupio lens hood sa adapterom 2) kupio UV zaštitni filter 3) kada je fotić stigao, skinuo sam zaštitni prsten sa objektiva, našarafio adapter, stavio UV filter i stavio lens hood aka. sjenilo. Na taj način sam spriječio packe i udarce i ne treba mi kapica objektiva. Ps. Adapter treba kako bi se odmaknuo filter od ruba objektiva koji zbog fokusiranja malo izlazi prema van. Time se osigurava normalan rad objektiva bez rizika pregorijevanja AF motora)

 

(Ovo mjedeno dugme sam našarafio na shutter s navojem. Vrlo jeftina i zgodna investicija sa Ebaya. Gust je prilagoditi Fuji^^)

 

 

Jedino što mu zamjeram su plastična vratašca na dnu (otvor od baterije). Taj dio mi se nikako ne uklapa u cjelokupnu percepciju ovog fotića. Kako je unutra pored baterije utor za karticu, moram ga otvarati nakon svakog korištenja i to nije neka sreća. Niti je konstrukcija dobra niti je dobro mjesto za karticu. Čudno…

 

Kako izgledaju fotografije učinjene sa Fuji X100F? Evo mini galerije:

 

Prvotna ideja mi je bila fotkati samo JPG sa filterima kako bi si olakšao proces ali ne mogu ja to. Sve ide u RAW uz moj touch kod obrade…

Ipak, prvi dan sam sve isprobao pa evo primjer jedne fotke sa ACROS filterom (pretaman za moj gušt!):

 

Za što i za koga je X100F idealan:

 • super je za every-day fotke
 • odličan objektiv sa 35mm FOV
 • sposoban senzor i dobre ISO performanse
 • odličan alat za street fotografe
 • za osobne projekte i family fotke
 • kada je portabilnost fotića bitna
 • kada je diskretnost bitna (nečujan shutter!)

BONUS: prekrasan izgled (!), čvrst i robustan fotić

 

Za što nije X100F idealan i mane:

 • nije za uske portrete
 • fiksni objektiv netko vidi kao manu
 • potrebne barem 2 baterije za jedan dan fotkanja
 • ne dolazi sa sjenilom u paketu, osrednja vezica za fotić
 • loša vratašca baterije (plastična) i kartica je uz bateriju (nepraktično)

 

Zaključak:

Fuji X100F je krasota! Gušt je raditi s njim, gušt je gledati koje fotke dobivate s njim. Zato što je portabilan, lagan, malen i zgodan htjeti ćete ga stalno svuda nositi i stalno koristiti – a to je preduvjet da napravite odlične fotke. Stalno imanje fotoaparata uz sebe je ključ. 35mm FOV je super u raznim situacijama i iako je “samo” f/2 blenda itekako se može dobiti istopljena pozadina bez previše problema.

Ima brdo ali zaista brdo postavki i opcija tako da će zadovoljiti i najzahtjevnije. Što se mene tiče, ja 90% tih stvari ostavljam na miru, isključujem LCD i EVF i bavim se fotografijom. Čistom i mirnom… i uživam! S obzirom na brdo elektronike i opcija, baterija ne traje čuda dugo ali zato sam za cijenu od 1335 € pazario uz fotić i dodatnu bateriju i karticu, tako da sam miran.

Ako volite 35mm FOV, uživate u fotografiji i bitna vam je portabilnost fotića i kvaliteta fotografija – Fuji X100F je vaš konjić za utrku!