Vlog 8 – Storytime

Vlog – Storytime (Starcraft, Kristalna djeca, Pitanja o fotografiji)

Novi vlog u dva dijela je gotov! Prilično je dug. Svaki dio ima oko 20 minuta. Prvi dio govori o Stacraftu, zašto mi je toliko bitan i kako sam primijenio ta znanja u stvarnom životu.

Ono što nisam kompletno odgovorio u vlogu (jer je teško razmišljati dok se snima hihi) je dio gdje sam krenuo pričati o napadu i obrani. Uz svu mehaniku, multitasking i odluke u stvarnom vremenu bitno je znati kako se braniti, s koliko vojske itd. Isto tako bitno je znati napadati, gdje i kako.

Primjena znanja iz Starcrafta u stvarnom životu je poput primjene nekih od pravila rata iz knjige Sun Tzua. On kaže ako želite pobijediti u ratu bez gubitaka, napadnite mjesto gdje trenutno nema neprijatelja. To sam često primjenjivao u Starcraftu.U poslovnom svijetu to znači da “napadnete” tržište gdje nema konkurencije tj. napravite zasebno tržište. Napravite nešto što nitko nije napravio i imati ćete svoju tržišnu nišu.

Biti brz u igrama je odlična vještina ali pravi multitasking znači da u stvarnom životu dobijete više od svog vremena. Probajte razmisliti možete li neki dio svog poslovanja automatizirati ili možete li nešto raditi paralelno? (Primjerice dok mi se renderira video mogu napisati tekst za kolumnu i sl.). Dok se “kuha” jedan posao, započnite druga dva itd.

Šah također ima elementa odlične strategije kao i Starcraft, a znanja dobivena iz kompetitivnih igara možete upotrijebiti u životu i poslu. Šah me uči da igram najbolji potez, a ne onaj najočitiji tj. ne onaj koji prvi padne na pamet. Isto tako raditi ono što konkurencija očekuje od vas je korak bliže porazu. Biti nepredvidljiv za druge dok imate sposobnost “čitanja” drugih je velika prednost.

Prvi dio:

 

U dijelu o Kristalnoj djeci spominjem i Malog Princa i njegovu misiju. Mali Princ je serija fotki koja će biti idejni začetnik projekta na razini Hrvatske i nadam se da će mnoge ljude dodirnuti na jednoj osobnoj razini i tako im otvoriti oči kao što je nama otvorio.

Za kraj i u drugom dijelu vloga imamo puno kvalitetnih pitanja i dobro objašnjenih odgovora vezanih uz fotografiju. Što čini “savršen” kadar, treba li uvijek tražiti savršenstvo, kako se pripremam za slikanje i kako znam kada imam “onu” fotku.

 

Storytime vlogova će biti još, a vi uvijek možete poslati pitanja koja vas zanimaju putem facebooka ili maila. Uživajte i čitamo/gledamo se (: