Žlahtina sv. Lucija

Winery estate Katunar prva je vinarija pri samom ulasku u Vrbnik. S glavnom zgradom vinarije odmah iznad Vrbničkog polja ima predivan pogled prema vinogradima. Žlahtina je najpoznatiji proizvod naših vinara no postoji jedna vrsta žlahtine koja me je oduševila od kada sam ju prvi puta kušao – žlahtina sv. Lucija.

Okus je potpuno drugačiji od klasične žlahtine, a ovo cijenjeno vino okus duguje specifičnom lokalitetu i podneblju gdje raste grožđe. Položaj Supele gdje se nalazi vinograd nedaleko je od crkvice sv. Lucije čije ime nosi. Ovaj vinograd kuće Katunar vidljiv je kada iz Drage Bašćanske idete u smjeru Baške. S lijeve strane prostire se velika površina vinograda na osjetnoj kosini. Takav položaj osim svoje atraktivnosti nosi dakako i niz izazova zbog prirodnog pada vode niz teren, a zbog drugačije zemlje i lokacije ovi trsi daju manje kila grožđa po nasadu nego u Vrbničkom polju no zato količinu nadoknađuju bogatijim i punijim okusom…

U razgovoru s Antonom Katunarom dogovorili smo se za drugačiji video koji će služiti za prezentaciju ovog lokaliteta u njihovoj vinariji i putem online kanala. Video pokazuje svu ljepotu i specifičnost lokaliteta te dodaje intrigu na već ionako interesantnu priču o žlahtini sv. Lucija. Uživajte u videu!

FPV video: