Ljepote otoka Krka: Vinca

Vinca definitivno zalužuje svoje mjesto u mojem višegodišnjem projektu Ljepote otoka Krka. Vrbnička općina je prelijepa, a Vinca je vrlo specifičan lokalitet. Katastarski spada pod općinu Bašku no logički i kroz povijest Vrbenčani su koristili Vincu kao mjesto za ispašu svojih ovaca. Sam pristup je najlakši upravo s njihove strane iz smjera Potovošća prema Sršćici. Prije Sršćice put se odvaja desno za Vincu gdje se počne i lagano penjati uzbrdo. Nakon što se prođe nekoliko ograda koje služe pastirima za ovce (nakon prolaska uvijek zatvoriti!) ulazimo polako na Vincu, lokalitet koji je glavni akter ovog bloga i našeg današnjeg planinarenja s fotićem.

S lijeve strane puca pogled na Glavinu i litice na kojima počinje ornitološki rezervat, a one su dom naših bjeloglavih supova. Bio je vjetrovit dan, a upravo preko Vince ide njihova zračna trasa prema Baški. U uvali ispod Glavine nalazi se i crkvica sv. Nikole. Sve je bilo savršeno za prve fotke:

Dalje hodamo prema samim pašnjacima i čistini Vince zajedno s njenim uvalama. Na tom putu imamo predivne poglede prema bašćanskim liticama, a kako hodamo po putu uživamo i u predivnim hrastovima koji služe kao orijentir za stazu. Vegetacija je na Vinci čarobna pa smo imali osjećaj da smo zalutali na najljepše mjesto na otoku…

Prognoza je bila također savršena: sunčan dan s brzim oblacima koji su pridonosili ljepoti čitavog pothvata. Koristio sam igru svjetla i sjene kod nekih kadrova kako bi dodatno istaknuo ljepotu prirode koja nas je tu dočekala. U jednom trenutku sam i s dronom napravio set fotografija pa možete vidjeti Vincu i okolicu kako ju supovi vide:

Moj cilj je od početka bila uvala Zavratnica koju sam zamijetio na prijašnjem planinarenju kada sam snimao video na Vinci. Iako je cijelo planinarenje bilo predivno, uvala nas je oduševila! Carstvo kamena, mora, raslinja, smilja, sunca…

Najteži dio je bio onaj emocionalni, a to je povratak u stvarnost nakon ovako lijepog dana u prirodi. Prepunih srca, s lijepih fotkama i nasmijanih lica vraćali smo se prema Potovošću gdje smo ostavili auto. Uživali smo, a nadam se da ste i vi uživali u našoj priči i fotkama sa izleta!

 

*Veliko hvala Toniju Poloniju na informaciji vezanoj uz uvale. Na fotki ispod ovog teksta s lijeva na desno redom idu uvale: Butinj, Zavratnica, Lupeski porat, Slivno, Ogrul.

 

 

Za više fotografija i novosti pratite me na mom IG profilu