Marumi DHG Super ND 4000 filter

Dugo očekivani novi filteri iz japanske Marumi tvornice su konačno u Hrvatskoj! Dobavljač je izvrsni Prizma Foto iz Zagreba, a slatkiš na recenziranju je Marumi DHG Super ND 4000 filter.

Radi se o seriji filtera koji su bili najavljeni za kasnu 2018. tj. početak 2019. godine i konačno su u rukama. Kao ljubitelj ND filtera zaista sam se veselio isprobati novo čudo! (trenutno imam ND 1000 od Heliopana pa je ovo bio fini “skok” naprijed u duljini ekspozicije)

 

Što se nudi, što je u kutiji, što čini Marumi drugačijima? Činjenica da je Marumi specijalizirana japanska tvornica za filtere priča samo za sebe. Preko 60 godina dediciranog rada samo na filterima znači da se ekipa ne zafrkava. Iako je ovo navojni 77mm filter moram spomenuti da imaju genijalan patentirani sistem magnetnih filtera. Kupite njihov magnetni držač i magnetni filter i spremni ste za drugačije, magnetno, uživanje! Lakoća postojanja kako bi rekli :D

 

 

Fora mi je plastična kutijica samog filtera. Ima klapnicu koju je nemoguće slučajno stisnuti i generička je jer stanu razne veličine filtera unutra (ima ljestvicu mm). To ne znači da filter pretjerano “klepita” jer  se uglavi na željenu milimetražu i sve je ok.

Filter je lakši od mog Heliopana. Rub je rebrast, što znači da je iskustvo = taktilni užitak. Bez greške ga se uhvati i namotava bez straha da će ispasti iz ruke. To što je filter lakši mi je ispočetka bilo čudno jer djeluje “plastično” ali kroz korištenje sam osjetio koliko je konkretan i čvrst, samo je netipično lagan u odnosu na Heliopana. Plus za Marumi!

Filter je otporan na vodu i ulje što znači da ga se lakše čisti i nema bojazni da će se nešto dogoditi sa vanjskom stranom filtera. To ga čini prilagođenim za fotkanje uz vodu (more, potok) tako da se ne morate brinuti ako ga zašprica voda! Divota!

 

Veličina koju sam uzeo je popularnih 77mm. Kažem popularnih jer je to jedna od najčešćih veličina za kvalitetne objektive (Canon L serija i Sigma ART serija). To znači da trenutno imam čak četiri objektiva koji mi mogu “udomiti” ovaj genijalan filter – Canon 17-40L, 24-70L, 100-400L i Sigma 50mm 1.4 Art. Njama!

 

Što znači skok sa ND 1000 na ND 4000? Za natural shutter od 1/13 sec to znači da ND 1000 daje cirka minutu i pol ekspozicije, a ND 4000 daje gotovo šest minuta!

Iako sam ga dobio početkom tjedna nisam imao prilike previše klikati s njim jer vremenski uvjeti jednostavno ne daju šansu. Prvo kiša par dana, pa loše vrijeme. Spori zalijepljeni oblaci usprkos vjetru. Grrr.

Ali nisam mogao biti doma, odlučio sam krenuti testirati i vidjeti kako se ponaša. To je ujedno i disclaimer da su fotke as-is jer čekam idući tjedan za ostatak testiranja po boljim uvjetima (da testiram rendering boje, s kojim se Marumi ponosi) + bolje oblake!

 

Primjeri fotki sa Marumi ND 4000:

 

Jučerašnjim fotkama bilo je potrebno oko 5 ili 6 minuta ekspozicije, a današnjim 1 do 2 minute.

 

Dojmovi i mišljenja:

Da budemo iskreni i fer ja sam općenito Japan-fan-boy. Tako da, što god naprave, kod mene u startu ima plus više. S druge strane, ovo je moj drugi Marumi jer imam varijabilni ND filter za video na Panasonicu (Marumi Vario ND 2.5-500 77mm). On mi se pokazao kao odličan, durabilan, lagan, pouzdan i radi sve što obećava – skida x stopa svjetla po potrebi i reducira mi shutter na mjeru bez cirkusa s bojama. Boje su nepromjenjene. Ništa drugačije ne očekujem ni od ovog ND 4000.

Kao što sam napomenuo, materijal samog filtera je lagan, a čvrst. Rub je taktilan i lak za kontroliranje. Navoj je perfektan i bez trzavica. Na vanjskom staklu je anti-water i anti-oil coating. Kutijica je korektno i kvalitetno napravljena, a sam filter skida svjetlo kao veliki.

Ne vidim opadanje oštrine niti kvalitete boje. Ne vinjetira što je plus jer mi Heliopan zna raditi vinjetu! Ovo je bilo vrlo ugodno iznenađenje. Vidjeti ćemo i dodatnu galeriju uskoro po ljepšem vremenu, a ako bude sreće i jedan vlogić za ekipu!

Hvala vam na čitanju i hvala Prizmi Foto na malom staklenom čudesu iz Japana! <3