Priča iza fotografije: Krčki most

Ako pratite moj rad dulje vrijeme primijetili ste da vodim fotografski Youtube kanal (LINK) gdje često pričamo i komentiramo kako fotografije nastaju, što je dobar kadar te kako ćemo obraditi fotografiju. Nemalo puta ste me pitali vezano uz moje fotografije da napravim serijal gdje ću pričati o tome kako je neka fotografija nastala. Takve vlogove smo radili ali sam se odlučio i za jedan blog format gdje ćemo jednom tjedno imati objavu jedne moje poznatije fotografije sa pričom iza iste. Pa krenimo!

 

Fotografija: Krčki most

Krcki most

Tehničke specifikacije: Canon 550D, 37mm, f/16, shutter 128 sec, ISO 100

Datum: 3.8.2011. u 21:07h

Priča iza fotografije: Kao otočani često prolazimo preko našeg mosta zbog obaveza u Rijeci (ili zbog nekog izleta ili zbog poslovnih razloga). Most je definitivno i najznačajnija građevina ikada za naš otok. Zbog njega je naš otok prestao biti otok i spojio se s kopnom. U to vrijeme kada je nastala fotka već sam postao nestrpljiv razmišljanjem kako bi uslikao most sa neke drugačije lokacije. Most se najčešće slika sa Voza i sa te lokacije postoji jako puno dobrih fotografija ali htio sam pružiti neku drugačiju perspektivu. Htio sam dati neki svoj izričaj datoj temi.

Ova ideja sa slikanjem sa brda me je kopala preko godinu dana. Zbog obaveza i klinaca nikako nisam nalazio vremena da fotku konačno kliknem. Jedan dan mi je iskreno puknuo film, pitao sam majku ako nam može pričuvati klince na točno sat vremena (mi smo grozni roditelji jer se ne odvajamo previše od djece, a slobodno vrijeme za Tatjanu i mene je praktički nepostojeće) i ona je rekla da možemo danas.

Kada sam dobio zeleno svjetlo od none čuvalice, nahranili smo, otuširali i spremili klince za spavanje, uhvatio sam Taju pod ruku i rekao da imamo dejt! Sjeli smo u našu staru Ford Fiestu i krenuli smo prema mostu! Skužila je o čemu se radi, pa se samo nasmijala. Uzeo sam stativ i moj stari 550D i kada smo došli do mosta krenuli smo uzbrdo. Tu je jedan vatrogasni put do gore te parsto metara hodanja ali bila je i jedna ogradica (za ovce) koju je trebalo preskočiti. Tatjana je otvorila širom oči i rekla mi da kako ćemo mi sad preko?!? Tu je ograda! Pošto sam visok, a ogradica mi je bila malo iznad koljena samo sam zakoračio preko nje kao da je nema, okrenuo se i rekao joj: “Koja ogradica?” Na što se počela smijati i skužila poantu pa smo krenuli do gore.

Dolazak na most sam izračunao da bude točno pred plavi sat kako bi dobio lijepu plavu nijansu kroz cijelu fotografiju. Kada sam postavio fotoaparat, vidio ekspoziciju i probao par kadrova, konačno sam se odlučio za ovaj kadar. Stisnuo sam daljinski i ostalo je povijest.

Dvije minute kasnije i senzor je uhvatio svjetlo kojim je zapisana ova fotografija, a Taja i ja smo imali jedan romantičan trenutak uz to. To je priča naše prve fotke u serijalu!

Čitamo se uskoro sa novom fotografijom i novom pričom, a fotografiju kao uvijek možete naručiti kao print. A2 je sugestija, cijena je 300kn. Za narudžbu možete poslati poruku na FBu ili preko kontakt forme i unaprijed hvala!